Träden undersöks akut

Alla björkar längs Karl XI-gatan undersöks nu av arborister. Trädet som föll över en bil på torsdagskvällen hade inga rötter kvar och klarade inte att stå kvar i den våta marken när kastvindarna kom.

Alla björkar längs Karl XI-gatan undersöks nu av arborister. Trädet som föll över en bil på torsdagskvällen hade inga rötter kvar och klarade inte att stå kvar i den våta marken när kastvindarna kom.

Direkt på fredagsmorgonen var arboristerna Sean Rollings och Alias Harnett på plats med sin resistograf. Med den kan de mäta hur mycket frisk ved trädet har. De kontrollerar också eventuella synliga skador på träden.

När arboristernas rapport är klar ska kommunen ta ställning till om björkarnas behöver tas ner. Redan på fredagsmorgonen kunde det konstateras att det finns skador på fler björkar.

Parkintendent Lars Brobeck är ganska säker på vad som är orsaken till att den stora björken föll på torsdagskvällen.
– Björken skadades redan för 15-20 år sedan i samband med ledningsarbete i gatan. Sår i rotsystemet ger svampangrepp som långsamt äter sig inåt och till slut finns inga rötter kvar.

Många oroliga Lundabor ringde på fredagen till kommunen för att få veta hur det egentligen står till med träden i Lund.
– Man behöver inte vara mer orolig i Lund än på andra orter för att träd ska falla. Några garantier kan jag inte ge. Men vi har en trädplan och som vi följer. Just de här björkarna besiktigades för ett och halvt år sedan. Då fanns inga synliga skador. När jag såg på björken när den fallit gick det inte att se några skador utöver att trädet bara hade en jordklump kvar av rötterna, säger Lars Brobeck.

Sydsvenskan 11 juni 2010 av Ingrid Nathéll

0
Feed

Lämna en kommentar

Alias Arborist
Uardavägen 57
224 71 Lund

Sociala medier

ANGÅENDE GDPR Den nya lagen trädde i kraft 25/5-2018 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Alias Arborist aldrig delar- eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av uppdrag som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Alias Arborist.

 

Integritetspolicy