Person som klättrar med linor i högt träd

Blodboken utanför Kulturen faller

Arboristerna har dagen på sig att få bort det stora trädet vid Kulturen. Två arborister klättrar runt i kronan av den stora blodboken utanför Kulturen, medan två andra på marken tar emot de gigantiska grenarna som faller en efter en.…

Arboristerna har dagen på sig att få bort det stora trädet vid Kulturen

Två arborister klättrar runt i kronan av den stora blodboken utanför Kulturen, medan två andra på marken tar emot de gigantiska grenarna som faller en efter en.

Idag får Kulturens entre en ny profil – utan den stora boken på uteserveringen.

Med klätterlinor runt midjan och spikskor på fötterna tar sig Christian Ståhl och Alias Harnett runt i trädet. Restaurangen är stängd idag – museet är alltid stängt på måndagar. Innan dagen är slut ska trädet vara borta.

Lund är en fantastisk stad att arbeta i. Det finns ett enormt engagemang för träd här. Jag önskar att fler städer kunde ta så väl vara på sina träd, säger arboristen Göran Howding som ser till att ingen kommer innanför avspärrningarna medan trädet fälls.

Samtidigt är han lite förundrad över akademikerstadens engagemang i stadens växtlighet som ibland tar orimliga proportioner, när folk fysiskt ställer sig i vägen för trädvårdarna.

– Det är bara i Lund man kan bli utskälld för att fälla ett helt dött träd, säger Göran Howding.

På Kulturen är det en sorglig dag på måndagen.
– Vi lyssnar på motorsågarna och det är inte roligt. Men vi måste se framåt och tänka på nya möjligheter för Kulturens miljö, säger pressansvarige Erik Roman.

Under det här året har man på Kulturen arbetat med en plan för den framtida kulturmiljön. Ansvarig för den är kulturmiljöchefen Conny Johansson Hervén.
– Vi har länge vetat att våra träd är gamla och dåliga. Den stora kastanjen vid Herrehuset är borta och nu boken vid entrén. Kvar att ta bort är två döda almar och en döende ask vid Bosebo kyrka. Nu handlar det om att forma något nytt där husen och planteringen blir en helhet, säger Johansson Hervén.

Exakt vad som ska planteras där den stora boken stått vet han inte ännu.
– Det ska bli någon form av återplantering om än inte på precis samma plats. Det måste bli ett någorlunda stort träd vi sätter och ett sådant är dyrt. Därmed är det också frågan om en investering för Kulturen.

Sydsvenskan 24 oktober 2011 av Yvonne Johansson

0
Feed

Lämna en kommentar

Alias Arborist
Uardavägen 57
224 71 Lund

Sociala medier

ANGÅENDE GDPR Den nya lagen trädde i kraft 25/5-2018 och här följer därför info. Viktigt att veta är att Alias Arborist aldrig delar- eller säljer några kunduppgifter till tredje part. Vissa uppgifter sparas pga fakturering eller offerering, beroende på vilken typ av uppdrag som är aktuell. Meddela om du som kund önskar att dina uppgifter tas bort eller om du inte önskar något utskick från Alias Arborist.

 

Integritetspolicy